Resipi Pengat Pisang Kebatu Sedap

Resipi Pengat Pisang Kebatu – Saya merasa sangat bersalah kerana lama tidak mengemas kini blog dengan memasak resipi. Jus Hahaha semacam sesak ramai yang menyambut tunggu menunggu …. Rice retis lah pulak ya. Saya sebenarnya tidak mempunyai mood untuk pergi ke dapur kerana daya tarikan masa dan juga ketiadaan anak-anak di rumah. Aween tidak mahu makan malam, ketika Hubby juga mempunyai urusan pekerjaan.

Sekali lagi setiap hari saya pulang ke rumah agak lewat dari jam 6: 6 hingga 6.30 tidak seperti dulu, pada 5:45 berada di rumah. Ia bernilai berjalan tanpa kita. Jadi hari Ahad, walaupun saya boleh memasak tetapi saya memilih menghadiri kuliah Dhuha atau membuat objek lain. Berkhidmat IG dengan tas cantik yang indah[src].

resipi pengat pisang kebatu
Gambar resipi pengat pisang kebatu

Dah lama saya mahu membeli impian beg tangan hati. Mudah-mudahan tahun ini, saya berjaya menyedarinya. Aduuh meningkatkan kemalasan saya ke dapur ni. Harap berharap jika Juita bertukar pada bulan Disember, saya dapat kembali ke beberapa resep yang telah lama ditelan.

[irp]

Hari ini saya mahu meletakkan gambar membosankan yang saya berikan pagi ini. Sebaik sahaja dari perjalanan cepat, saya kelihatan seperti pisang yang telah dimakan oleh burung. Hmm tidak mengapa, kerana niat saya untuk menanam ruji pisang ini untuk dikongsi dengan makhluk lain Tuhan.

Pisang kebatu berasal dari pokok yang dibawa dari Kelantan. Pisang kebatu sukar ditemui di sini. Ia seperti saudara-saudara dengan abu pisang, hanya warna kuning dan badan yang lebih bulat. Sebenarnya tiada apa yang istimewa dengan berat ini. Tetapi dari langsung tidak boleh bersiaran, saya juga tepekkan di sini.

[irp]

Seperti biasa, saya ingin selitkan sedikit intipati kuliah Ad Dhuha oleh Ustaz Iqbal surah Ali Imran ayat 17-20. Dikongsikan bahawa kita boleh mencintai wanita, mencintai harta, mencintai anak anak atau kebun kebun tapi jangan keterlaluan sehingga melalaikan.

Jika masuk kebun, rumah atau perniagaan, bacalah doa “Masya Allah Laa Hawla Walaa Quwwata Illaa Billaah. Nescaya Allah akan menambahkan lagi keberkatannya. Adalah sesuatu yang wajar untuk kita mencintai apa yang ada di dunia ini tapi ada lagi ganjaran yang lebih hebat dari dunia ini , iaitu di akhirat nanti. Terdapat syurga syurga yang mengalir ke sungai sungai di bawahnya, pasangan suci dan kekal di dalamnya. Allah sentiasa memerhatikan orang yang beribadah walaupun tiada manusia yang melihatnya.

[irp]

Perbanyakkan berdoa dalam sujud terakhir, Ya Allah permudahkanlah bagi ku hari ini. jika kita memakai baju cantik atau memandu kereta besar, niat untuk memperhambakan diri pada Allah. Sekecil apa pun ibadah, Allah melihatnya. apa sahaja niat baik juga Allah tahu. Orang menuntut ilmu pun seolah tidur kecuali setelah beramal dengan ilmu itu.

Orang yang mengamalkan ilmu pun seperti tertipu melainkan mereka ikhlas. Siapa mereka yang ikhlas? Orang yang sentiasa memohon dijauhi dari azab api neraka selain mencari redha Tuhan. Jangan masukkan kami ke gelanggang neraka kerana kecuaian kami. Orang yang dihindari dari neraka adalah orang yang sabar. Kesabaran tidak hadir. Yang mempersembahkan adalah Allah. Allah atas pahala yang tidak terhingga kepada pesakit.

[irp]

Jika anda meminta pertolongan, tanya dengan sabar dan solat. Maksud kesabaran adalah cara kita meminta pertolongan dengan Tuhan. Sabar adalah cara terbaik untuk meminta pertolongan. Terimalah apa yang Allah tetapkan untuk janji Allah yang terbaik. Perlu diingat apabila bersabar, Tuhan ada bersama kita. Biasanya pesakit akan muncul jujur ​​dan jujur. Jujur dari segi kata-kata, hati dan perbuatan. Orang ramai boleh berbohong beberapa kali, sudah pasti melihat dustanya.

resepi pengat pisang kebatu
Gambar resepi pengat pisang kebatu

Orang jujur ​​adalah orang yang selalu istiqamah. Istiqamah yang setia. Sama seperti amalan seorang hamba adalah sedikit tetapi berterusan. Masa terbaik untuk mendekati Tuhan adalah jam fajar, Tuhan meminta malaikat hamba saya terbangun. Itulah ketika Tuhan menurunkan rahmatnya. Siapa yang bertanya kepada saya, saya membahagi.

[irp]

Resipi Pengat Pisang Kebatu

Siapa minta ampun, Aku ampunkan. Oleh itu, minta ampun. Orang yang meminta ampun, mempercayai Allah akan melipatgandakan rezeki. Tuhan mesti memberi rezeki yang terbaik. Maka jalan untuk berjaya dalam hidup adalah bangun sebelum subuh dan meminta dan berdoa dengan Tuhan pada waktu itu. Tuhan adalah untuk mereka yang berdoa pada masa itu. Sekiranya terdapat lebih banyak wang, belanja amal kerana dia akan menjadikan kita lebih kaya. Sembahlah Allah. Infak kerana Allah, kita minta ampun dengan Allah. Semua kehidupan kita untuk Tuhan. Tiada apa-apa untuk kita.

[irp]

Bahan bahan :

  • 12 biji pisang kebatu
  • 1 keping gula Melaka
  • Sedikit gula
  • Sedikit garam
  • 1 pek santan
  • Sedikit biji sagu

Cara memasak :

  1. Masak gula Melaka dengan sedikit air supaya ia dihancurkan. Sementara itu, masak santan dan pisang di dalam periuk untuk mendidih. Selepas mendidih, masukkan air masin dan garam Melaka.
  2. Selepas pisang agak lembut, letakkan sagu yang telah dimasak terlebih dahulu. Sagu basah di bawah air sebelum dicurahkan ke dalam tongkat.
  3. Selepas rasa, pisang telah lembut, boleh menutupi api dan siap melayani.

Leave a Comment