Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resipi Pengat Pisang Sedap

Resipi Pengat Pisang Sedap

Resipi Pengat Pisang – Pokok nangka pisang yang tumbuh di depan rumah kami untuk berbuah lagi untuk kali kedua. Kali pertama tidak boleh makan buah-buahan sekiranya ia telah ditebang oleh pekerja-pekerja yang melukis rumah TNB apabila buahnya tidak masak. Kali ini saya menjaga perkara ini dengan memotong rumput dan membuang anak pokok yang tumbuh di sekitar ruji besar.

Saya hanya sedar bahawa pisang telah dimasak, setelah melihat banyak pisang yang dimakan tupai atau burung. Ia adalah rezeki mereka. Saya tidak tahu mengapa saya melakukannya untuk berkongsi rezeki dengan semua. Kali pertama melihat pisang nangka di ruji, jadi tidak tahu bagaimana untuk melihat sama ada pisang telah disediakan untuk ditebang. Jika pisang lain berbeza, kulit akan berubah menjadi sedikit kekuningan. Walaupun nangka pisang, warna adalah kehijuan abadi.

Resipi Pengat Pisang
Gambar pengat pisang

Hari ini saya menyediakan pisang pisang untuk dibawa ke surau. Lagi pulak, ini bukan titik penanaman saya sendiri. Begitu elegannya dipertimbangkan. Kali ini saya memberikan taktik bukan cara biasa. Sekiranya cara biasa, saya masukkan santan, gula dan pisang sekali gus. Kekacauan yang rata dan jika pisang itu lembut, letakkan juga sagu dan kacau lagi jadi bunga sagu. Tetapi cara ini lebih banyak masa berghah di mana saya memasak pisang dengan susu cair terlebih dahulu.

[irp]

Lumba-lumba yang tertumpu diakhiri. Kedua, saya memasak air gula berasingan kerana saya telah membaca petua bahawa gula harus dimasukkan pada akhir apa yang sedang dipasak. Ketiga, saya memasak sagu secara berasingan dan kemudian dimasukkan ke dalam berat setelah kuah agak sejuk untuk menghindari bunga sagu.

Tetapi di dermaga teruja, terutamanya memasuki sagu sehingga saus menjadi lebih pekat. Cepat minta hidup dalam talian dan atas nasihat Kak Yan, saya memasak sedikit susu cair dan meletakkan gula dan garam, dicurahkan ke dalam cerek untuk menjadikan kuah menjadi cair.

[irp]

Resipi Pengat Pisang

Hmm longgar ni boleh buat lagi dan semoga ini lebih sempurna. Itulah yang kita harus cuba dan cuba dan belajar daripada kesilapan. Amalan dibuat sempurna giteww. Jom perkhidmatan resipi lazat yang saya gunakan hari ini ….

Bahan bahan :

 • 15 biji pisang nangka – hiris serong
 • 1 kg santan
 • 3 keping gula Melaka
 • 2-3 senduk gula pasir
 • Garam
 • 3 helai daun pandan – koyak dan simpul
 • 1/2 cawan sagu

Cara memasak :

 1. Masak santan dengan daun pisang dan pandan jadi pisang kelihatan lembut. Sentiasa merosakkan untuk mengelakkan kelapa sisa.
 2. Masak gula Melaka dan gula menjadi air gula. Jika pisang lembut, masukkan air gula. Masukkan sedikit dan rasakan rasa manis pertama. Boleh ditambah nanti jika rasanya kurang manis. Kacau.
 3. Keluarkan juga masukkan santan tebal dan garam. Fucked serta-merta. Laraskan rasa dan boleh menutup api.
 4. Basuh sagu dan tos. Panaskan air di dalam periuk untuk mendidih. Masukkan sagu dan huru-hara supaya tidak ada bahagian putih. Angkat dan tos. Lalukan di bawah paip air sambil disikat untuk membuang sagunya sedikit.
 5. Akhirnya masukkan sagu ke dalam periuk panggang. Kacau. Bersedia untuk berkhidmat.

Leave a Comment