Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resipi Puding Raja Paling Sedap

Resipi Puding Raja Paling Sedap

Resipi Puding Raja – Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan terima kasih kepada kawan kawan yang telah memberikan ucapan tahniah, doa dan pelbagai ucapan sempena hari ulang tahun perkahwinan kami yang ke25 pada hari ini. Saya perlu mengakui bahawa tempoh ini adalah tempoh yang mencukupi untuk menamatkan kehidupan perkahwinan.

Tetapi dalam pernikahan ada kesedihan, seperti kata pepatah ketika lidah lagi digigit, inikan juga suami dan isteri. Begitu juga dengan kita, tetapi kesabaran dan ketabahan telah menyebabkan pernikahan bertahan sehingga hari ini. OK, kami juga menghidupkan resipi yang saya mahu kongsikan pada hari ini, iaitu Pudding Raja.

Keinginan untuk membuat Puding Raja terakhir tercapai apabila hubby mempunyai tugasan di Kota Bharu. Saya mengarahkan hubby saya untuk membeli jaring emas yang merupakan antara bahan-bahan penting yang memberikan puding raja sebagai bahan bakar. Saya berpisah dengan samada untuk membuat jaring emas saya sendiri atau membeli yang dibuat sahaja.

Resipi Puding Raja
Gambar puding raja

Selepas mempunyai stok jala emas, masalah yang saya hadapi adalah mencari pisang lemak manis yang merupakan bahan utama dalam penyediaan Puding Raja. Tempoh resipi ini adalah berpanjangan dan jaring emas juga disimpan. Saya sebenarnya tidak pernah melihat pisang lemak manis, apalagi membelinya.

[irp]

Kawan saya memberitahu saya bahawa pisang ini boleh dibeli di Pasar Borong Selayang. Tetapi tidak mudah bagi kita untuk sampai ke sana, seperti yang saya ingat hanya sekali atau dua saya pergi ke sana. Itupun sudah puluhan tahun. Hari ini, akhirnya hasrat saya untuk membeli pisang lemak manis tercapai apabila selepas bersarapan, saya tergerak hati untuk singgah di gerai pasar tani di tempat parking di Tangling dan mendapati ianya ada dijual di situ.

Yeaay akhirnya … Saya menyampaikan What’s App meminta Nana memberikan puding raja hari ini. Walaupun tidak dihiasi dengan baik, tetapi puashati akhirnya dapat menikmati raja puding yang telah lama menginginkan keinginan.

[irp]

Resipi Puding Raja

Resepi Puding Raja ni dah lama saya perolehi dari buku masakan Air Tangan Tengku Puan Pahang yang dihadiahkan oleh Dato ‘Daing Khatijah yang ditandatangani oleh Tengku Puan Pahang sendiri, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah orang yang merupakan idola saya sejak dulu. Resipi perkhidmatan Jom pertama ….

[irp]

Bahan bahan :

 • 4 sikat pisang lemak manis – buang kulit
 • 1 cawan biji gajus – digoreng
 • 2-3 genggam jala emas
 • 200gram buah prun – potong 4
 • Buah ceri merah/hijau
 • 2 sudu besar minyak sapi
 • Minyak untuk menggoreng

Untuk Kuah Puding :

 • 1 tin susu cair
 • 3 biji telur – ambil kuning sahaja
 • 1/2 tin air
 • 1-2 cawan gula (ikut citarasa)
 • Daun pandan – simpul
 • Esen vanilla

Cara memasak :

Panaskan minyak dan minyak lembu dengan minyak penuh. Pisang goreng jadi kuning. Angkat dan letakkan pada kertas minyak untuk menyerap minyak berlebihan.
Kemudian goreng benih gajus. Angkat dan snap.

Kuah Puding :

 1. Pukul kuning telur dengan susu cair dan air. Penapis untuk mengeluarkan pusat telur putih. Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut.
 2. Masak api kecil dengan daun pandan begitu padat. Masukkan sedikit intip vanilla. Jangan gunakan api yang besar dan kacau selalu untuk tidak jatuh. Keluarkan daun pandan apabila siap.

Cara Menakluk :

 1. Kacau dalam 2-3 lapisan pisang goreng dalam mangkuk. Taburkan jaring emas.
 2. Kemudian letakkan buah prun, ceri dan biji gajus.
 3. Tuangkan kuah ke atasnya jika dimakan.

Leave a Comment