Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resipi Puding Trifle Mudah

Resipi Puding Trifle Mudah

Resipi Puding Trifle – Saya boleh membuat idea untuk membuat Trifle Pisang Fat Manis selepas membaca blog Kak Ummi. Rokok pisang ini ditanam oleh pekerja yang datang untuk memotong rumput di rumah kami setiap bulan. Dia hanya memberitahu pisang yang lazat tanpa menyebut namanya.

Jadi dari ditanam jadi berbuah, saya bertanya kepadanya apa pisang ini dan bertanya rakan-rakan di facebook, kesibukan yang menekanya sebagai emas pisang. Jadi apabila ia ditebang, maka kawan saya, Datin Fauziah memberitahu apa yang digoogle, itu adalah pisang manis yang manis.

Apabila saya mendengar kata-kata pisang adalah lemak manis, saya masih ingat Puding Raja yang sangat sinonim dengan lemak pisang manis. Tetapi berfikir, apatah lagi lazat dengan pisang ini. Apabila ditanya dengan Google cik, saya diberi beberapa pilihan. Antara mereka ialah Sweet Banana Trifle. Itulah idea untuk membuat Sweet Lemon Banana Trifle.

Resipi Puding Trifle
Gambar puding trifle

Pada awal pagi saya pergi ke Taman Tun untuk mengambil telegraf yang dipesan. Selepas itu, masukkan saloon dan yang paling keren juga cuba mencekam. Satu setengah hari pendek juga ada. Kembali lagi setengah hari di dapur. Haaih mengingatkan anda tentang kebenaran untuk menjadi malas di lembah semasa membaca buku. Ternyata dah dua hari bercuti, sibuk menggiling sibuk di pejabat. Aduhaaiii.

Secara kebetulan esok dengan hubby saya dan Aween akan kembali Kelantan untuk majlis tahlil roh Bonda dan Juita juga akan berada di Bangkok dengan kawan-kawan. Jadi, anda tidak mahu, kami juga terpaksa meneruskan projek ini kerana pisang itu kulitnya berwarna kuning. Kerana nak juga menghabiskan pisang stock yang sudah masak, saya buat 2 bekas, satu bekas boleh dihantar ke surau malam berikutnya. Rasanya pisang manis yang sangat lazat juga dimakan begitu saja.

[irp]

Resipi Puding Trifle

Untuk resipi sebenarnya memohon sedikit kesilapan dalam penyediaan Puding Trifle ini jika jeli yang saya gunakan tanpa saya sejak itu adalah sejenis kenyal bukan jeli yang lembut. Dia adalah jenis yang lembut yang boleh kacau dengan garfu sahaja. Jadi itulah sebabnya lapisan jelly tu tu kena dengan pisau menjadi sepotong bukannya discoop dengan pisau. Apapun, jika tidak dicuba hari ini, sehingga jika saya tidak tahu jeli ada dua jenis. Tidak semestinya hati yang sangat tidak puas hati, tetapi nak untuk apa jenisnya kerana hanya selepas mahu discoop menggunakan pisau. Jom layan pertama ….

[irp]

Bahan bahan :

 • 1 pek kek swiss roll
 • 2 kotak jelly merah
 • 20 biji pisang lemak manis – goreng
 • 1 tin fruit cocktail
 • 1 tin susu cair
 • 1  tin air
 • 7 sudu besar gula
 • 4 sudu besar kastard + 1/2 tin air
 • 300 ml Whipped cream – tak letak
 • Buah strawberry – belah 2
 • Trifle bowl

Cara memasak :

 1. Lapisan pertama; menyusun gulungan swiss yang dipotong menjadi kepingan kecil yang kecil. Ia juga boleh menyapu jem di pangkal dan di sekeliling jejak sebelum dimasukkan.
 2. Lapisan ke-2; masak 1 kotak jeli merah dengan 2 cawan air untuk runtuh. Tuang jeli ke atas kek tadi. Masukkan koktail buah dan tuangkan dulang jeli lain. Masukkan dalam dada sejuk untuk menyejukkannya seketika. Lebih banyak jeli dimasukkan dalam jejak kecil dan mungkin hijau, jika disukai sebagai hiasan.
 3. Lapisan ke-3; Masak 1 susu cecair timah + 1 air timah + 7 campuran gula sehingga mendidih. Pada masa yang sama, bambuh 4 pisau tepung kastard dengan 1/2 air timah. Apabila susu sedang mendidih, perlahan api dan letakkan bola tepung kastad, kacau sehingga tebal. Tuangkan kastard di atas lapisan jelly yang keras.
 4. Lapisan keempat; Susun juga pisang yang telah digoreng dan dihiasi dengan ceri berikutan seperti. Tutup dengan bungkus plastik dan simpan dalam kes yang sejuk selama 1 jam sebelum berkhidmat.

Leave a Comment