Resipi Pulut Durian Sedap

Resipi Pulut Durian – Beberapa petikan dari ceramah mengenai Israk Mikraj oleh Ustaz Syed Abd Kader Al Joofre yang saya perhatikan. Israk Mikraj adalah mengenai Nabi Muhammad SAW.

Banyak soalan mengenai Nabi Muhammad bahawa kita tidak dapat menjawab dengan baik sementara orang yang sangat fasih menjawab soalan artis idola itu. Makna pengetahuan kita tentang Nabi masih sangat lemah. Yang menunjukkan tahap kasih sayang kita kepada Nabi juga sangat lemah.

Pengajaran yang lebih besar daripada Israk Mikraj adalah kepercayaan kepada Tuhan untuk mengatasi sebab kita. Apa yang kita fikirkan, tidak akan sama dengan apa yang ditetapkan Tuhan. Logik alasan tidak boleh diterima mengenai Nabi yang diterbangkan dari Masjidil Haram ke Masjid Aqsa dengan mayat dan roh. Kemudian raja telah diangkat ke Sidratul Muntaha.

Resipi Pulut Durian
Gambar Pulut Durian

Bagaimana jika sekarang, ada seorang imam mengatakan dia melihat bola hidup di stadion Barcelona ketika dia tertidur bersama kami di masjid dan kini akan melaksanakan doa subuh bersama kami. Tentunya kita tidak akan percaya dan menganggap imam sebagai gila. Terutama pada zaman purba di mana kenderaan itu adalah unta. Masa konsep Nabi tidak ada sesiapa pun yang boleh terbang dengan laju sedemikian.

[irp]

Teknologi juga belum wujud. Sudah tentu tidak dapat diterima logik sebab. Sekiranya Israk Mikraj, Allah memindahkan Nabi. Bukan awak bergerak sendiri. Masa Nabi sukar difikirkan. Tetapi kawan-kawannya tetap setia. Sementara orang-orang kafir tertawa.

Prinsip iman adalah kepercayaan penuh tanpa perbincangan. Sebagai contoh, terdapat kajian dan statistik yang memperlihatkan doa yang baik untuk kesihatan dan sebagainya. Kemudian kita bertambah yakin dan percaya pada solatnya yang baik. Kita harus percaya doa itu baik untuk kita walaupun tanpa sebarang kajian sekali. Apa saja yang datang dari Tuhan mestilah sesuatu yang baik. Percayalah tanpa sebarang keraguan.

[irp]

Israk Mikraj mengajar kita untuk mempercayai Tuhan dan Rasul mengatasi kebijaksanaan sebab kita. Nabi membawa hujjah dan bukti mengenai perjalanan Israk Mikraj. Apabila ditanya untuk memberitahu tentang keadaan Masjid Al Aqsa secara terperinci. Nabi boleh menjawab secara terperinci seperti tiang, pintu dan sebagainya. Nabi juga memberitahunya bahawa kafilah akan datang dan berapa unta merah akan datang untuk seketika. Ini semua keajaiban yang akan melemahkan minda. Al-Quran adalah mukjizat yang tidak seharusnya masuk akal.

Saya terus menjemput Hubby mencari durian untuk dimakan sebagai Pulut Durian. Pulut Durian kali ini adalah ala Thailand kerana pulutnya dikukus dengan sedikit santan. Maksudnya lemak pulut tu, bukan pulut kosong yang dimakan dengan ikan kelapa yang dicincang kering atau dimakan dengan pulut durian biasa. Dengan pulut lemak dah dah, jadi jika dibandingkan dengan santan atau jika di Kelantan disebut Ketua Santan sudah sangat lezat.

Sekali lagi pulak, saya sangat suka bubur yang dimakan agak kering dan tidak terlalu berkuah. Sekiranya saya makan sebarang pulpa durian, saya biasanya mencincang kandungan durian dan makan dengan gluten. Laa jenis makan hidangan dengan nasi. Maksud saya saya bukan slang yang dipenuhi dengan durian pulut.

[irp]

Resipi Pulut Durian Thailand Yang Seriously Sedap

Bagaimana untuk membekalkan yang sama dengan Pulut Mangga, berbeza dengan buah mangga hanya dengan kandungan durian.  Resipi jom perkhidmatan durian durian mudah dan lazat. Sekali seketika bertukar selera makan juga dengan makan durian durian Thailand ..

[irp]

Bahan-bahan :

Durian secukupnya

Bahan bahan Pulut Kukus :

  • 2 cawan beras pulut – rendam semalaman atau 4 jam
  • 1/2 cawan santan pekat + air secukupnya + secubit garam
  • 2 helai daun pandan – carikkan

 Cara memasak :

  1. Tos pulut dan masukkan dalam pengukus. Wap selama 15 minit. Angkat dan masukkan ke dalam bekas.
  2. Tuangkan santan dicampur dengan garam. Gaul dengan santan sehingga lembut. Tuangkan santan sedikit supaya pulut perlahan-lahan. Letakkan pulut ke dalam pengukus bersama dengan daun pandan dan yang dikukus asal selama 20 minit atau sehingga dimasak.

Bahan bahan Sos Santan :

  • 1/2 cawan santan kotak
  • 1 cawan air
  • 1 sudu kecil garam – mesti ada rasa masin
  • 1 helai daun pandan
  • 1 sudu kecil tepung jagung – larutkan dgn sedikit air

Cara memasak :

Campurkan semua bahan kecuali jagung. Masak sehingga mendidih. Masukkan tepung jagung. Teruskan untuk menjadi kacau sehingga tidak tergelincir. Sekiranya sedikit cecair memasuki sedikit bancuhan tepung. Mungkin ketumpatan agak dikehendaki. Pastikan santan mempunyai rasa yang sedikit masin supaya dapat mengimbangi rasa manis kandungan durian dan kepiting.

Leave a Comment